Als ANDERS hebben we een mooie manier om onze (toekomstige) medewerkers en hulpvragers te helpen in hun ontwikkeling en ontplooiing. Namelijk onze samenwerking met Ixly, die verschillende testen, zoals carrièrewaardentesten, talententesten, en interessetesten beschikbaar maakt. Zo zetten wij onder andere het Talent Development Assessment in om kwetsbare mensen te ondersteunen bij het ontdekken van hun talenten. Lees hieronder snel verder wat ons trots maakt op de samenwerking die we hebben! 

Als stichting zijn we gestart vanuit het bedrijf Zakenwijzer dat al jaren gebruik maakte van de testen van Ixly. Het maakte ook ons nieuwsgierig waardoor we de stoute schoenen aantrokken en contact zochten met Ixly. Dat leverde al snel een samenwerking op omdat Ixly zich graag via ons wilde inzetten voor de samenleving. We hebben de testen van Ixly sindsdien mogen gebruiken voor de ontwikkeling van ons eigen team en onze vrijwilligers, én voor vele hulpvragers uit onze mooie maar kwetsbare doelgroep.

In 2012 zijn wij gestart met een succesvolle pilot om de carrièrewaardentesten, talenttesten en interessetesten van Ixly aan te bieden aan onze hulpvragers om hen te helpen in hun ontwikkeling. Wij maken daarbij gebruik van adviseurs die ervaren zijn in het interpreteren van testuitslagen en ervaring hebben met coaching en werkbegeleiding.

De kracht van assessments voor talenten ontdekken

Als we thuis komen bij mensen in een kwetsbare situatie is een test van Ixly vaak niet waar het eerste aan wordt gedacht. Simpelweg omdat er (te)veel urgente zaken zijn waardoor ontwikkeling op de laatste plaats komt. Stichting ANDERS zet ondernemers in voor hun nood met als gevolg dat weer ruimte en perspectief kan ontstaan.

Een test die door ons veel gebruikt wordt is het Talent Development Assessment. Een prachtige test die de persoon in kwestie helpt ontdekken waar zijn of haar talenten liggen. Eén van de personen die deze test maakte was Femke. Als dochter van een moeder die op de vlucht was voor (ex-)partners heeft ze al op heel veel verschillende plekken gewoond in Nederland. Gedwongen door de regiobinding na hun tijd in het blijf-van-mijn-lijfhuis, kwamen ze terecht in een huurwoning in Zwijndrecht in plaats van in Amsterdam waar veel familie woont. Jeugdzorg raakte betrokken en trok aan de bel voor het op orde maken van de woning.

Vanuit ons ondernemersnetwerk werd er een gevaarlijke elektrasituatie in de woning opgelost en er werd kastruimte gecreëerd om de stapels vuilniszakken met kleding te ordenen. Eveneens werd er een stapelbed beschikbaar gesteld, zodat geen van de kinderen op een matras op de grond hoefde te slapen. In eerste instantie leek de hoogste nood hiermee verholpen, maar de situatie van één van de kinderen, Femke, bleef zorgelijk. Ze stopte met haar opleiding en had weinig toekomstperspectief. De jeugdzorgmedewerker nam daarom wederom contact met ons op om te bespreken welke kansen we zagen om haar vooruit te helpen.

We koppelden Femke aan een coach waar ze haar talenten onderzochten door middel van het Talent Development Assessment. Na een periode van coaching werd er een studiekeuze gemaakt. Om ervoor te zorgen dat ze deze opleiding kon volgen, werden er ook een fiets en laptop beschikbaar gesteld vanuit ons ondernemersnetwerk. Inmiddels heeft ze haar studie een aantal maanden geleden afgerond en gaat het goed met haar. Recent heeft ze haar ‘Pay It Forward’, het doorgeven van een goede daad aan een ander, ingevuld door een taart te bakken voor een aantal medewerkers van de gevangenis in Dordrecht. Een prachtig voorbeeld van hoe deze test heeft meegewerkt aan nieuw perspectief.

Talent Development Assessment voor MDT’ers

Naast Femke, die individueel ondersteund is, wordt het Talent Development Assessment ook regelmatig ingezet voor jongeren die een maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen. Tijdens een MDT-traject zet een jongere zich vrijwillig in voor een ander. MDT richt zich op de leeftijdsgroep 12 tot en met 30 jaar. Doe je mee met MDT, dan ontdek je jouw talenten en zet je je vrijwillig in voor een ander. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker. Je kiest zelf waarvoor je je wil inzetten. Dit kan variëren van het organiseren van een evenement voor kinderen in jouw wijk, het ondersteunen van nieuwkomers bij het leren van de Nederlandse taal, tot het worden van een maatje van eenzame ouderen. Die ontwikkeling wordt aangeboden door een partij die de vrijwillige inzet coördineert. Stichting ANDERS voegt hier een waardevol element aan toe met het testaanbod van Ixly.

Een deelnemer die het Talent Development Assessment had ingevuld, gaf achteraf aan dat ze er nooit eerder had nagedacht over hoe zij het beste tot haar recht zou komen in een team. Dit werd in de rapportage beschreven en vond ze een waardevolle les!

Tegelijkertijd kan de uitslag van het assessment ook confronterend zijn. Eén van de jongeren die het assessment had ingevuld voelde zich geconfronteerd met de uitslag rondom de factor ‘Stabiliteit’. Hier werd beschreven dat het voor haar moeilijk was om hoopvol te blijven tijdens tegenslagen. Daarnaast waren de meeste eigenschappen in haar persoonlijkheidsprofiel gemiddeld, maar ze scoorde extreem laag op zelfonthulling. Dit heeft geleid tot een mooi gesprek op haar stage en in haar thuissituatie over onverwerkt trauma uit haar verleden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot regelmatige gesprekken met een hulpverlener. Deze ontwikkeling vinden we bijzonder, omdat het haar heeft geholpen woorden te geven aan dat iets wat voorheen kennelijk nog niet kon worden uitgesproken.

Toekomstperspectief

We hebben hele positieve ervaringen met het Talent Development Assessment en er zijn ongetwijfeld nog meer testen die van waarde kunnen zijn voor onze doelgroep. Door in gesprek te blijven met onze accountmanager van Ixly blijven we ontdekken welke kansen daar nog liggen.

De testen en assessments van Ixly zijn van meerwaarde voor mensen die de ruimte ervaren om zich te ontwikkelen, en het vermogen hebben om te reflecteren op hun gedrag. Daarbij helpt het als ze zich in een omgeving bevinden waarin positieve resultaten en eigenschappen worden gestimuleerd, en ontwikkelpunten kunnen worden begrepen en worden omgezet in acties. De samenwerking met betrokken hulpverleners of het netwerk draagt absoluut bij aan deze meerwaarde.

Zo denken we aan een meisje dat als gevolg van jarenlange mishandeling uit huis werd geplaatst. Ze verhuisde van pleeggezin naar pleeggezin, en op haar 18e ging ze begeleid wonen. Met passende hulpverlening kwam er meer rust in haar leven en kreeg ze meer ruimte voor reflectie. Dit was ook nodig, want waarom lukte het haar niet om stage te lopen net als haar klasgenoten? Ze startte met een sociale studie als reactie op haar verleden. Maar was dit wel waar haar passie lag? Op dit moment wordt zij begeleid, en het Talent Development Assessment is één van de onderdelen die in haar begeleiding wordt meegenomen. De resultaten worden besproken met mensen die haar aanmoedigen, stimuleren en ondersteunen juist daar waar nog ontwikkeling nodig is. Deze combinatie is voor haar essentieel, vooral na jaren van afwijzing en een ernstig beschadigd zelfbeeld.

Waarom Ixly?

Wij horen vaak positieve feedback, van bijvoorbeeld bedrijven die ook werken met jobcoaches, over de testen en assessments van Ixly. Het zijn zeer populaire instrumenten vanwege de professionaliteit. Dit ervaren wij zelf ook en maakt ons trots op de samenwerking die we hebben!