Moeder Nadja en haar 6-jarige dochter wonen sinds kort in Aalsmeer. Na hun vlucht uit Syrië en een lange periode van onzekerheid hebben ze eindelijk een woning toegewezen gekregen. Hier kunnen ze een nieuw bestaan gaan opbouwen. Vader en de andere dochter verblijven nog in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Zij hebben elkaar al 2,5 jaar niet gezien. De woning is groot genoeg voor wanneer ook zij naar Nederland mogen komen.
Het is een leuke woning op een mooie plek in Aalsmeer. De inrichting is nog niet compleet, maar er ligt een vloer, er staat een eettafel en een bank. De basis voor een prettig nieuw thuis. Vluchtelingenwerk begeleidt het gezin bij alle noodzakelijke stappen om hun leven hier op te bouwen.
De woning is gelegen aan een drukke weg, waar auto’s veelal harder rijden dan is toegestaan en waar men, door de weinige woningen in de straat, minder geneigd is om op te letten op spelende kinderen. De woning heeft een ruime tuin waar dochter de ruimte heeft om te spelen. Maar aangezien zij pas 6 jaar oud is speelt ze nog onbezorgd en heeft ze veel energie. Hierdoor is ze onvoorspelbaar en rent ze zomaar de tuin uit, de weg op. Nadja is hier erg bang voor en houdt haar dochter nu voor de zekerheid maar binnen. Graag wil ze haar dochter onbezorgd in de tuin kunnen laten spelen.
Vluchtelingenwerk neemt contact op met ANDERS en samen met een ondernemer bedenken we een oplossing. Een betrokken hovenier is snel gevonden en bereidt om een mooi nieuw tuinhek te plaatsen op de oprit. De hovenier, die geen publiciteit hoeft voor zijn werkzaamheden, gaat enkele weken later al aan de slag. Inmiddels is de gezinshereniging rond en zijn ook de vader en andere dochter ingetrokken in Aalsmeer. De vader helpt de ondernemer met de werkzaamheden en samen plaatsen ze binnen enkele uren het hek. De ouders kunnen nu de dochters weer veilig en onbezorgd laten spelen in de tuin. Zelf nodigen ze binnenkort de buren thuis uit waar ze, als pay-it-forward, Syrisch voor gaan koken.
Deze hulpvraag is mede mogelijk gemaakt door de Eleven Floawers Foundation.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd.
Dit verhaal is geschreven door projectleider Koen Persoon