Unieke aanpak tuin

Unieke aanpak tuin

Een alleenstaande, zwangere moeder woont in Zwijndrecht. Met haar twee kinderen van anderhalf en veertien jaar betrekken ze nog niet zo lang een rijtjeshuis. Mevrouw heeft haar partner verlaten en dus was het was noodzakelijk om snel een ander huis te vinden. Er kwam een aanbod via de woningbouwvereniging waarmee zij akkoord ging. Helaas hadden de vorige bewoners de voor- en achtertuin sterk verwaarloosd achtergelaten. Moeder werkt wel maar verdient niet meer dan bijstandsniveau. Een laag inkomen en een erg beperkt sociaal netwerk begrenzen haar leven. Bovendien heeft zij nog moeite met de Nederlandse taal. Het ontbreekt haar aan geld en middelen om beide tuinen aan te pakken.

Aan de slag!
Er volgde een waarschuwing met een boete van de woningbouwvereniging. Want in de voortuin lag een grote berg zand onder een zeil. Stapels tegels maakten de tuin onbegaanbaar. In de achtertuin ontbrak een poort en de schutting was zwaar gehavend. Deze hulpvraag over tuinen bereikte Stichting ANDERS via de Stichting Jeugdteams Zuid Holland Zuid. Er volgde een huisbezoek door onze vrijwilliger Herman Nieuwstraten. Zijn conclusie was overduidelijk: ‘We moeten serieus aan de slag!’.

Twee partners komen in beeld. Ten eerste A-Garden Groenspecialisten uit Dordrecht. Martijn wilde wel een poort en een schutting leveren mits de hulpvraagster via haar eigen netwerk het gaas en onkruid in het achterpad zou verwijderen. Dit lukte gelukkig. Een oom heeft de restanten van de oude schutting afgebroken en afgevoerd. Vervolgens hebben wij HipHelpt en Jong Zwijndrecht benaderd betreft de voortuin. Met zes man werd de zandberg en het zeil afgevoerd.

Het was tijd voor de volgende stap. Stichting ANDERS en partner A-Garden maakten een plan om de schutting te plaatsen. Martijn heeft de schutting en poort geplaatst. De poort is geschonken door de tweede partner in dit verhaal: Vego Tuinmaterialen uit Papendrecht.

Samen sterk
Deze moeder is echt ontzettend blij dat deze grote tuinklussen eindelijk zijn geklaard. Zij opperde het plan om te gaan bakken en koken voor buurtbewoners als een smakelijke Pay It Forward. Deze hulpvraag is prachtig opgelost door een zeer goede samenwerking van: onze partners, hulpverlenende instellingen en eigen netwerk. Natuurlijk met Stichting ANDERS als de spin in het maatschappelijke web. Deze hulpvraag draaide als geen ander om geven en verbinden.

Dit verhaal is geschreven door onze vrijwilliger Richard Koekkoek.


Meer van dit soort bijzondere geef-verhalen lezen?
Hou dan vooral ook onze Facebookpagina in de gaten.
Bezoek onze Facebookpagina

Share