Liefdadigheid? Daar doe ik niet aan

Liefdadigheid? Daar doe ik niet aan

Liefdadigheid. Een bijzonder woord. De mooiste definitie en betekenis van het woord die ik vond was “hulp die je geeft uit goedheid, niet omdat je er zelf belang bij hebt”. Je zou denken dat er weinig mensen zijn die daar iets tegen hebben, toch? Jawel hoor. Ze bestaan.

De ongemakkelijke stilte

Laatst belde ik een ondernemer met de vraag of hij wilde reageren op een hulpvraag. Zo gebeurt dat wel vaker. Er is een urgente hulpvraag die binnenkomt, en vervolgens ga ik op zoek naar een bereidwillige ondernemer die hier invulling aan kan geven. Ik belde een nummer van iemand die het talent in huis had wat ik zocht. Ik legde hem de situatie voor en vroeg hem om een reactie. Er viel een ongemakkelijke stilte. Vervolgens zei hij “Maar eh..heb je het dan over liefdadigheid ofzo?”. “Zo zou u het kunnen noemen ja” reageerde ik. “Nee hoor. Dat is niks voor mij. Ik doe niet aan liefdadigheid” was zijn antwoord.

Met lood in de schoenen

Lichtelijk verbaasd vroeg ik door over zijn reden om daar niet aan ‘te doen’. Hij vertelde dat hij een hekel had aan hulpvragers zoals ‘die bij de voedselbank’. “Mensen die maar hun handje staan op te houden” zoals hij het zelf noemde. Ik vroeg of hij een idee had van de persoonlijke omstandigheden van deze mensen, maar dat was niet het geval. Het raakte me omdat dit ik weet dat mensen die moeten aankloppen bij instanties als de voedselbank dit het liefst niet doen, maar zich vaak met lood in hun schoenen en vol schaamte daar toch noodgedwongen melden.

Ontdek de rijkdom van geven

Het is jammer dat deze man zo veroordelend was. Maar het zou dan ook ongepast zijn om hem nu zelf te veroordelen om zijn gedrag. Ik ken namelijk ook zijn hele verhaal en persoonlijke omstandigheden niet. Wat ik wel hoop is dat hij zelf ooit wel de rijkdom van liefdadigheid gaat ontdekken. Een ander bijstaan in zijn/haar nood, niet omdat je er zelf beter van wil worden, maar gewoon…omdat we elkaar nodig hebben. Omdat het kan!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *