Laptop beter dan Smartphone voor slechtziende

Laptop beter dan Smartphone voor slechtziende

Een man uit Tunesië woont al enige tijd in Dordrecht. Hij is slechtziend en heeft en oogziekte aan zijn rechter oog. Hiervoor is meneer onder behandeling. Hij beschikte alleen over een Smartphone. Dit schermpje was voor hem te klein om goed te kunnen lezen. Meneer had dringend behoefte aan een groter beeldscherm om zijn administratie te kunnen doen. Maar ook om te lezen en bijlagen te kunnen openen. Daarnaast onderhoudt hij de nodige contacten met Tunesië via Skype. Tenslotte volgt hij taalles om zijn leesvaardigheid te verbeteren. Meneer heeft helaas geen ruimte om te sparen door schulden en budgetbeheer.

Meten is weten
De begeleider van het Leger des Heils onderkende dit probleem en zocht contact met ons want elders lukte het niet. De hulpvraag luidde: ‘graag een laptop, iPad of tablet voor deze slechtziende’. Stichting ANDERS ging op huisbezoek bij meneer. Door een oogoperatie liep het hulptraject enige vertraging op.

Daarna volgde deze man vijf proeflessen bij Visio in Rotterdam. Daar is men gespecialiseerd in informatie en adviezen voor blinden en slechtzienden. De conclusie was overduidelijk. Meneer had minimaal een veertien inch scherm nodig om genoeg te kunnen zien. Dan bleek een laptop de beste oplossing.

Goed bekeken
Wij benaderden onze partner Stacom uit Nieuw Lekkerland. Nijs probeerde eerst nog een tweedehands laptop uit het buitenland te halen maar in de praktijk bleek dit lastig. Uiteindelijk vond Nijs een mooie Chromebook laptop. Meneer is heel content met zijn grote scherm. Bij de overhandiging werden passende foto’s gemaakt door onze fotograaf. De hulpvrager is zeker bereid om iets terug te doen als Pay It Forward. Over de precieze invulling wordt nog overlegd. Opnieuw wist Stichting ANDERS een broodnodige en zichtbare verbinding te leggen.

Dit verhaal is geschreven door onze vrijwilliger Richard Koekkoek.

De foto is gemaakt door onze fotograaf Rob Verhoek.


Meer van dit soort bijzondere geef-verhalen lezen?
Hou dan vooral ook onze Facebookpagina in de gaten.
Bezoek onze Facebookpagina!

 

 

Share