Geïsoleerd in de schaduw

Geïsoleerd in de schaduw

Vanaf de bank zie ik haar liggen op haar hoog/laag bed. Een allervriendelijkst mens met een prachtige glimlach. Door de beroerte, die ze in het verleden heeft gehad, is haar spraak behoorlijk aangetast. Ik communiceer daarom vooral met haar zoon die aan tafel zit en af en toe tilt ze haar hoofd op om mee te praten. Onze ogen zijn ondertussen veel gericht op het raam want wat daarachter gebeurd is iets waar ze al een jaar naar uitkijken.

Sauna
Moeder en haar volwassen zoon wonen samen in een woning in Papendrecht. Hun band is goed en zoon is officieel mantelzorger voor zijn moeder. Door psychische en lichamelijke klachten is regulier werk geen optie voor hem maar hij haalt veel energie en gezelligheid uit het meewerken op zijn dagbestedingsplek. In de zorg voor zijn moeder wordt hij ondersteund door thuiszorg. Zijn moeder zal de rest van haar leven bedlegerig zijn als gevolg van een beroerte.

Ze heeft, voor zover mogelijk, een fijne plek in de woonkamer. Ze kijkt uit op haar kikkerbeeldjesverzameling en de poes geeft haar veel liefde en aandacht. In de zomer wordt die fijne plek echter een sauna doordat de zon vol op de woonkamer van de woning valt. Eerder heeft ze daar, als gevolg van de warmte, al veel lichamelijke klachten van gehad. Een zonnescherm zou een mooie oplossing zijn en dus diende ze een hulpvraag in.

De handen ineen geslagen
We benaderden partner Kooz Kozijn met de vraag of zij mogelijkheden zagen om dit gezin te ondersteunen. Na een huisbezoek namen zij contact op met hun leverancier Huco Zonwering. Deze Hardinxveldse ondernemers besloten de handen ineen te slaan. Door de maanden heen werden de ramen opgemeten, een schermkleur uitgezocht en het materiaal besteld. Op de dag dat de mannen van Huco het scherm komen monteren ga ik nog even op bezoek. Met elkaar kijken we vol verwachting naar het scherm, of eigenlijk de schaduw, die haar op een zomerse dag zo’n uitkomst gaat geven.

Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.

Share