Fiets van de dokter

Een man uit deze omgeving fietst zes dagen per week naar zijn werk. Twee keer per dag een ritje van 10 minuten. Dat is al twintig minuten op de pedalen per dag. Hij houdt echt van fietsen. Hij deed dit lange tijd op een mountainbike. Verder doet hij van alles op de fiets ook het vervoeren van grotere spullen.

Tweewieler gejat

In het voorjaar had meneer zijn rijwiel een kort ogenblik met een enkel slot gestald. Hij kwam even later terug en schrok want zijn fiets was gestolen. Weg fijne fiets! Daar baalde hij stevig van. Nu moest hij lopend naar zijn werk. Hoe moest hij nu zijn vrienden bezoeken? Zonder fiets miste hij zijn vrijheid. Meneer heeft geen broers en zussen en een kleine kennissenkring. Niemand kon hem aan een nieuw rijwiel helpen. Soms kon hij een fiets lenen.

The Bike Doctor

De hulpvraag ‘Hoe kom ik aan nieuwe fiets?’ bereikte Stichting ANDERS eind mei. Naar aanleiding van onze actie ‘Week van de fiets’ kwam Stichting ANDERS in contact met een nieuwe partner in fietsenland. Het was geweldig dat Aman van The Bike Doctor uit Dordrecht een eerste ondersteuning kon geven. Aman vond het fijn om te helpen. Na uitgebreid overleg met meerdere partijen werd op haalbare voorwaarden een degelijke omafiets voor deze hulpvrager gevonden.

Vrijheid terug

Meneer is heel blij met het gemak dat zijn nieuwe fiets biedt. Zijn vrijheid is terug! Hij vertelde opgetogen:”Ik kan nu in tien minuten naar mijn werk fietsen. En ik hoef niet meer anderhalve kilometer te lopen met tien liter muurverf als ik mijn huis opknap!”. De hulpvrager moest er even over nadenken maar hij wilde wel op de foto om zijn dankbaarheid aan Aman te tonen. Hij noemde Aman tof. Hij merkte op: “Ik heb in het verleden fouten gemaakt maar nu werk ik er hard aan om weer een normaal leven te leiden!”. Meneer denkt na over een Pay It Forward als tegenprestatie.

Dit verhaal is geschreven door onze vrijwilliger Richard Koekkoek.

De foto’s gemaakt door Esther Dost coördinator bij Stichting ANDERS.