Door de vergrijzing neemt dementie toe. De gevolgen van deze ziekte zijn voor een persoon en zijn omgeving heel groot. Binnen ANDERS Drechtsteden zien wij die gevolgen soms ook van heel dichtbij maar ook mochten we zien hoe iemand daar door middel van zijn Pay it Forward daar verschil in mocht maken. Lees mee!

Vergrijzing
In 2020 waren er in Papendrecht 610 mensen met dementie. Door de vergrijzing neemt het aantal snel toe: 1 op 3 vrouwen krijgt dementie, bij mannen is dit 1 op 7. Voor deze groep mensen startte in 2019 het Odensehuis. Dit is een inloop,-informatie-, en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, mantelzorgers en hun familie en vrienden. De gevolgen van dementie zagen we bijvoorbeeld bij een demente, en als gevolg daarvan incontinente, dame waar huisuitzetting dreigde door stankoverlast. Onze partner Bright & Clean kon de vloer voor haar reinigen om dit te voorkomen. Haar netwerk was ontzettend klein maar via de hulpverlening hoorden we dat zoveel vreugde vond bij dit Inloophuis.

Het Odensehuis is 3 dagdelen open en per dagdeel zijn er vaak tot wel 25 mensen aanwezig. Ze zouden graag op meer momenten open willen zijn maar  dat is financieel nog niet mogelijk. Een groot verschil met bijvoorbeeld een dagbesteding is dat de mantelzorger ook welkom is en daardoor in contact is met andere mantelzorgers. Om financiën voor dit initiatief te werven en bewustwording te creëren ontstond het idee om een vergeet-mij-niet pad aan te leggen. 

Bijzondere Pay it Forward
De Gemeente Papendrecht heeft hier toestemming voor gegeven en het Odensehuis gaat tegels verkopen waarvan de opbrengst naar het Odense huis gaat. Gisteren, op  22 juni, is de eerste tegel gelegd. Op de tegel is een afbeelding gespoten met een ‘vergeet-me-nietje’ erop. Als dank voor het kopen van zo’n tegel ontvangen mensen een certificaat. Onze partner Ton Swart heeft dit voor hen mogen ontwerpen. 

Bijzonder was ook dat één van onze hulpvragers uit Papendrecht ook enthousiast werd over dit initiatief. Tijdens een huisbezoek waarin we langskwamen voor een fiets met fietsstoeltje maakten we, zoals gebruikelijk, ook de Pay it Forward bespreekbaar. Deze alleenstaande moeder, die onder behandeling is bij de Hoop GGZ, stond onder budgetbeheer en het aanschaffen van een fiets was geen optie. Op dit moment deed ze daarom alles lopend en dat is met een klein kindje best een uitdaging, zeker in combinatie met haar bekkeninstabiliteit. Tijdens het gesprek kwam ter sprake dat ze een zorgachtergrond had. Nadat ze uiteindelijk via Geef het Dordt aan een fijne fiets met kinderstoeltje is geholpen gaf ze aan graag een dag te willen helpen in het Odensehuis. Met succes, want ze overweegt nu zelfs om vaste vrijwilliger te worden.

‘Vergeet-me-niet-jaar’
De periode maart 2021 tot maart 2022 is door de Gemeente Papendrecht uitgeroepen tot ‘Vergeet-me-niet-jaar’. Daarmee willen ze bereiken dat meer mensen zich ervan bewust zijn dat ook zij iets kunnen betekenen voor mensen met (beginnende) dementie, maar ook voor de mensen die hen ondersteunen. Wilt u het Odensehuis sponsoren? Adopteer dan een ‘vergeet-me-niet’ tegel voor € 10,-. Deze kunt u reserveren via Herman Nieuwstraten, tel. 06 – 34 61 17 17. Op deze manier wordt er hopelijk een pad door heel Papendrecht aangelegd!