Al help je hem maar met één ding, pleitte ze voor hem. Want er zou nu niets op orde zijn. Niets is een breed begrip heb ik al wel ontdekt. Want bij de één kan ik gewoon aan tafel zitten op een stoel maar in dit geval nam ik inderdaad in kleermakerszit plaats op het beton.

Stap naar zelfstandigheid
Na jaren begeleid te hebben gewoond was het voor deze 25-jarige jongeman tijd voor een volgende stap: zelfstandig wonen. En niet op vakantie kunnen gaan had dit jaar in zijn geval een voordeel. Want waar er normaal gesproken honderden mensen reageren op sociale huurwoningen bleek hij middenin de zomerperiode ineens nr. 1 te zijn voor een woning in Sliedrecht. Trots nam hij binnen een week de sleutel in ontvangst. Leegstand moet voorkomen worden dus krijg je ook niet meer tijd. Het gaf niet, vond hij, want eindelijk was het moment daar.

Wat nu? 
Het ging mis toen er een te lange wachtlijst bleek te zijn voor hulp aan huis, en dus was er voorlopig geen ambulant begeleider beschikbaar. Zijn oude woning moest hij inmiddels wel uit en dus kreeg zijn matras een plek in de woonkamer, fungeerde een bouwlamp als enige lichtpunt en at hij buiten de deur want koken zonder gasfornuis is lastig. Toen zijn moeder, die zelfs ook kampt met forse gezondheidsproblemen, haar verdriet hierover uitsprak naar zijn oud-begeleider werd er contact opgenomen met ANDERS.

Powerrrrrrr
En zo zat ik daar drie maanden later op die betonnen vloer. Ik wilde zeggen, nog geen stap verder maar dan lieg ik. Want materiaal had hij geregeld. Een vloer en ondervloer lagen klaar want daar had hij zelf al voor gespaard, evenals de plafonnieres. Met zijn Wajong uitkering blijft er niet veel over maar hij had al jaren uitgezien naar dit moment en dus keurig geld apart gezet. Na zijn 18e, toen zijn dagbestedingsplek op de zorgboerderij stopte, startte hij met vrijwilligerswerk op de kinderboerderij. Inmiddels ook niet meer want door de stress die hij nu ervoor was zijn levenslust verdwenen tot ver onder 0.

Tijd voor Stichting ANDERS Drechtsteden om in actie te komen. Oostendorp Nederland, specialist in lichtoplossingen voor voetbalvelden, fixte binnen no-time een monteur die in elke kamer de lampen aansloot. Het voelde bijzonder voor hem om iemand over de vloer te hebben die normaliter in de weer was met het licht van clubs zoals Ajax en PSV. En zeg eerlijk, dat is ook best heel gaaf. Vervolgens werd met de gecombineerde krachten van Thuisin Makado AlblasserdamErwin en vrijwilligers de vloer gelegd. Toen ik achteraf belde naar Thuisin gaven ze aan binnenkort ook de lakens, die nu fungeerden als gordijn, te willen verwisselen voor luxaflex. Ik geloof dat dat is wat er gebeurt als iets je raakt. Het brengt je in beweging.

Die beweging zit er nu ook bij hem in. Inmiddels is de hulpverlening gestart en kan hij nu samen weer stappen gaan zetten. En in de tussentijd, toen alles stil stond, toen waren wij er. Met liefde.