Dit is geen hulpverhaal dat begint met “Er was eens…” en dat afsluit met een happy end. Echter het feit dat mensen elkaar steunen, is ook waardevol. Het gaat hier om een moeder van twee minderjarige kinderen uit Suriname. In 2018 kwam zij met haar kroost naar Dordrecht om hier bij haar partner te wonen. De verblijfsvergunning werd toegekend op basis van familiehereniging. Toen de relatie werd verbroken werd die vergunning ongeldig. Mevrouw werkte in de thuiszorg en slaagde erin om een bescheiden inkomen te verdienen. Zij ontving geen kinderbijslag of toeslagen.
Er ontstond een wettelijk probleem toen dit stel uit elkaar ging. Plotseling had mamma geen verblijfsvergunning meer. Mevrouw had hulp nodig op juridisch gebied en schakelde het Sociaal Wijkteam Krispijn in. Al snel kwam het SWT er achter dat het nogal complex was om alle regelgeving van de IND, Gemeente Dordrecht en het Juridisch Loket te doorgronden. De hulproep om een advocaat vreemdelingenrecht zodat moeder en kinderen hier konden blijven bereikte ons uiteindelijk via het Sociaal Wijkteam.
Afgewezen en uitgewezen
Stichting ANDERS wilde graag passende hulp bieden en benaderde partner Visscher & De Heuvel Advocaten aan het Erasmusplein in Papendrecht. Dit advocatenkantoor is gespecialiseerd in vreemdelingen- en asielrecht. Elise Visscher voelde zich meteen voldoende gemotiveerd om deze zaak op zich te nemen. Er volgde een lang proces waarbij Elise het mogelijke ondernam. Zij onderhield intensieve contacten met de IND. Elise verzocht uitdrukkelijk om het uitwijzingsbesluit in te trekken. Bezwaarschriften werden ingediend en er volgde een zitting. Helaas resulteerde dit in een definitieve afwijzing door de rechtbank. De rechter bleef bij zijn standpunt dat mevrouw en haar kinderen het grootste deel in Suriname had gewoond en er geen sprake was van een duurzame relatie in Nederland. Noodgedwongen moesten moeder en de kinderen ons land verlaten. Vanuit Suriname hebben we bericht ontvangen zij gelukkig goed zijn aangekomen en onderzoeken of er mogelijkheden zijn om op een later moment terug te keren.
2,5 jaar pro deo
Samengevat is het zeer prijzenswaardig dat advocate Elise Visscher zich twee en een half jaar kosteloos heeft ingezet voor dit onvolledige gezin uit een ver land dat nauwe banden met Nederland heeft. De felbegeerde verblijfsvergunning is helaas niet verleent maar het is hartverwarmend om te zien hoe onze partner Visscher & De Heuvel, het SWT en onze stichting zich met veel toewijding hebben ingezet voor onze hulpvrager. Laten wij dit niet vergeten: “Geven maakt rijk!”
Dit verhaal is geschreven door onze vrijwilliger Richard Koekkoek.
Meer van dit soort bijzondere geef-verhalen lezen?
Hou dan vooral ook onze Facebookpagina in de gaten.
Bezoek onze Facebookpagina