Knus of stampvol? Laten we het erop houden dat het een beetje van allebei is maar er is in ieder geval nog een pad in de woonkamer waardoor je de keuken kunt bereiken. Stress om stroom brengt ons in zijn huis. Lees mee!
Veiligheid in het geding?
Het is een hulpvraag die wordt ingediend via het Sociaal Wijkteam Centrum. Zijn hulpverlener maakt zich, samen met de bewindvoerder, zorgen om de elektra in zijn woning. Tijdens een huisbezoek vertellen ze dat er nog stof zit om de bedrading. Op de foto’s zie ik losse draden uit de muur en het plafond steken. Of we wellicht een ondernemer zouden kunnen benaderen die mee kan kijken of de situatie nog veilig is in huis.
Ouderlijk huis
In de hulpvraag lezen we dat het gaat om een koopwoning met behoorlijk wat achterstallig onderhoud en beperkte financiële middelen. De voor de hand liggende oplossing leek ons het overgaan naar een 55+ woning. Tijdens het huisbezoek vertelt de beste man echter dat dit zijn ouderlijk huis betreft. Destijds had hij nog een goede baan waardoor hij in 2006 de woning van hen kon overkopen. Als gevolg van een reorganisatie stopte dit. Na het overlijden van zijn beide ouders kon hij gelukkig wel in de woning blijven. Hij was nooit uitgevlogen en heeft geen partner. Het is een lieve, vriendelijke man met een laag IQ. Een harde werker, 36 uur per week zet hij zich in op de afdeling groen op een dagbestedingslocatie. Dat neemt hij bloedserieus. Hij is onbereikbaar tijdens werktijd want met je telefoon zitten op of tijdens je werk, dat kan niet.
Als er teveel speelt verliest hij het overzicht. Het is fijn dat hij daarom onder bewind staat en een betrokken bewindvoerder heeft. Verder heeft hij een heel klein sociaal netwerk, niemand die bij kan springen in het onderhoud van de woning. Hij is afhankelijk van de voedselbank en kookt op een kookplaat met twee pitten. Zijn gasfornuis is al jaren geleden kapot gegaan. Het is de bewindvoerder die hem aanmoedigt om zijn veiligheid serieus te nemen. Zelf weet hij niet of het nodig is want in 1996 is een deel van elektra nog aangepakt.
Advies en actie
Naar aanleiding van de gestelde vraag benaderen we Kamerling Elektrotechniek. Directeur Jos geeft aan wel op bezoek te willen gaan. Het is ook de eerste keer dat ik zelf in de woning kom. Overal waar je kunt kijken zie je kunst en in zekere zin is het allemaal best sfeervol. Met z’n allen even zitten om de situatie door te bespreken is geen optie want er is welgeteld één plek om te zitten. Alhoewel, niet helemaal waar want ik strijk neer op de leuning van de bank en dat gaat ook best goed. De angst voor de bedrading voelt de hulpvrager nog steeds niet helemaal maar hij wil wel heel graag een inductiekookplaat die hij al zeven jaar klaar heeft staan. Terwijl Jos zijn ronde maakte door de woning vertelt hij vol trots dat hij recent zijn heftruckcertificaat heeft gehaald én dat hij nu ook een pasje krijgt.
Moet het nu?
Tijdens de nabespreking met Jos geeft hij aan dat het niet morgen moet worden opgelost maar wel op korte termijn. De bewindvoerder had gespaard voor dit probleem en kon daardoor voorzien in een groot deel van de kosten. Onze hulpvrager kreeg ruim de tijd om vrij te vragen, iets wat hij belangrijk vond voor zijn werkgever. Daarnaast ging hij zelf aan de slag met het voorwerk, het verwijderen van het vinyl op de eerste etage. Gevolg was dat de mannen van Kamerling de klus zonder problemen uit konden voeren. Het resultaat is groots. Hij zit er weer veilig bij én hij kan koken op zijn inductiekookstel. Zijn Pay it Forward gaat ook zeker goedkomen, met zijn groene handen wil hij waar dat nodig is inzetbaar zijn in de tuin.
Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.
De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door onze vrijwillige fotograaf Esther Faber.