Toen het platform #nietalleen werd opgericht las ik iets dat me terug deed denken aan het huisbezoekverslag van dit kwetsbare gezin. Er werd in een interview een oproep gedaan aan hen die het gevoel hadden dat ze losgeslagen waren van hun ankers. Durf kwetsbaar te zijn en dit te delen. Want werd er gezegd, en dat vond ik zó mooi, ‘Als je die kwetsbaarheid niet laat zien, dan kan er bij degene die hulp wil bieden geen ontferming groeien.’ Lees mee hoe die ontferming ontstond en hoe die hulp tot uiting kwam.

Via het Sociaal Team Hardinxveld-Giessendam ontvingen we een hulpvraag over een samengesteld gezin met vier opgroeiende kinderen. Tijdens het huisbezoek deelden ze open hoe ze tot deze aanvraag zijn gekomen.

PTSS
Sinds een aantal jaar vormen ze samen een gezin. Het is met name alles wat er voor die tijd gebeurde dat zorgde voor trauma’s. Drie van de vier kinderen hebben PTSS, net als hun moeder. De zorgen zijn het grootst om het tweede kind. Regelmatig zijn er woedeaanvallen en is hij overprikkeld. Als ik het huisbezoekverslag teruglees zie ik woorden voorbij komen als huiselijk geweld, misbruik, vluchten en verkrachting. Al deze gezinsleden zijn ernstig beschadigd maar met name dit kleine jongetje heeft dingen gezien die niemand, maar vooral een kind, ooit zou moeten zien.

Een scheidingswand is niet genoeg
Dit jongetje deelt zijn zolderkamer met zijn zus maar dit escaleert regelmatig. Dat is de reden dat er een hulpvraag werd ingediend bij Stichting ANDERS; om te bekijken of er wand zou kunnen worden geplaatst zodat beide kids hun eigen plek zouden hebben. Maar vooral zodat hij een plek zou hebben waar hij zich terug kan trekken. Alleen een scheidingswand is hiervoor niet genoeg. Hij moet een deur dicht kunnen trekken, zodat niemand hem kan storen en hij echt even tot zichzelf kan komen.

Beperkte mogelijkheden
Vader werkt full-time en dat gaat gelukkig goed. Moeder is door haar diagnose en behandeling op dit moment vrijgesteld van werk. De woning waar het gezin in woont is een koophuis, gekocht voor hen door een bekende met een haalbare betaalregeling. Ze kampen met schulden, onder andere ontstaan door het verleden, waardoor een eigen hypotheek krijgen onmogelijk zou zijn. Zelf investeren in de zolderkamer is financieel niet haalbaar. Daarnaast kost het beide ouders al hun energie om het gezin draaiend te houden dus is een verbouwing niet iets wat ze er ‘even’ bij kunnen hebben. Door alles wat er in het verleden is gebeurd is het netwerk erg beperkt dus ook daar kan niet op worden teruggevallen.

Ontferming
Het werk dat komt kijken bij een hulpvraag als deze is gigantisch. Ik besloot daarom de situatie te delen met meerdere ondernemers, onder leiding van Gert-Jan van Bouwbedrijf Damsteegt. ‘Zal ik aannemertje spelen?’ vroeg hij me. Dat deed hij, met verve. Hij liet weten wat er nodig was om deze klus te realiseren. Zo raakte Kamerling Elektrotechniek betrokken om op beide kamers een lichtknopje en lamp op te hangen. Jesse van Montagebedrijf Klop kwam langs als stukadoor nadat de Damsteegt de wand had geplaatst. Rovanda was bereid de kosten te dragen voor benodigde bouwmateriaal. Deurhangersbedrijf de Lange sloot af door de deuren te plaatsen die juist voor dit jongetje zo gewenst waren.

Toen ik tussendoor op bezoek kwam hoorde ik dat zeer recent de hond was overleden van dit gezin. Op ieder gezinslid, maar met name op hem, had ook dit veel impact. Als verrassing besloten we hen te verrassen met een prachtige canvas, beschikbaar gesteld door Zuid-Holland Sport, Sign & Promotion. Toen de klus erop zat bracht ik hem langs en dat maakte veel los. Tranen om wat was en niet meer is maar ook verwondering en dankbaarheid voor het onmogelijke dat mogelijk werd gemaakt door al deze partners.

Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.