Wat een feestje om kennis te maken met deze vrolijke dame. Toen de liftdeuren open gingen stond ze me al springend op te wachten in de deuropening. ‘Ik kon er niet van slapen’ roept ze me toe. Ze doelt op de roze tas, mét inhoud, die ik met me meedraag.

Remi
Deze jongedame woont samen met haar vader in een sociale huurwoning. Haar moeder is overleden toen ze nog jong was, sindsdien staan ze er samen voor. ‘Je kent het verhaal van Remi toch wel? Dat ben ik. Alleen heb ik nog een dochter en een hond, dat was het’. Haar verliezen was heel zwaar voor beiden en had onder andere als gevolg dat vader zijn eigen onderneming stop moest zetten. Op dit moment is hij wel weer aan het werk maar het blijft uitdagend dit te combineren met de zorg voor zijn dochter. Mede omdat dit meisje door autisme extra zorg en aandacht nodig heeft. Het Sociaal Wijkteam is betrokken om te ondersteunen waar nodig. Eén van de uitdagingen waar ze tegenaan liepen was het doen van huiswerk in het afgelopen jaar.

Duurt te lang
De cluster 4 school waar ze op zit boodt, gedurende de tijd dat de scholen gesloten waren, geen laptops aan voor thuisgebruik. Door zeer beperkte financiële middelen had vader geen mogelijkheid om zelf een laptop voor haar aan te schaffen. Ook vanuit de gemeente zagen ze op dat moment geen kansen om hierin te ondersteunen. Het gevolg was dat huiswerk alleen kon worden gemaakt op de Samsung telefoon van vader. Dit is allesbehalve ideaal maar extra lastig omdat de dame in kwestie slechte ogen heeft en daardoor idealiter een wat groter beeld nodig heeft om tekst goed te kunnen lezen. Een laptop was nodig en dus ontving ANDERS een telefoontje.

Alles-of-niets-ICT
Een belletje naar onze partner Proxsys was genoeg. Binnen twee dagen kregen we bericht dat er een laptop klaar stond om opgehaald te worden. En zo stond ik dus een dag later in de hal voor die springende dame die met grote hartjesogen naar de roze laptoptas keek. Haar ogen werden nog groter toen de laptop begon op te starten want het eerste dat ze te zien kreeg was ‘Welkom + haar naam!’. Het was ontroerend om te zien was dit met haar deed. De rekensommen werden erbij gepakt, de taaloefeningen, het gorillawerkstuk dat moet worden gemaakt en ik kreeg te zien dat ze al een eigen mail had. Deze laptop had een prachtige nieuwe bestemming gevonden, dat was wel duidelijk.

Kracht van geven
We hechten veel waarde aan het Pay-it-Forward principe, het doorgeven van een goede daad om hulpvragers ook zelf die kracht van geven te laten ervaren. Het was bijzonder om te zien hoe vader hierover in gesprek ging met haar. ‘Weet je nog dat je niet goed begreep waarom we jouw mooie, maar te kleine kleren doorgaven aan dat andere meisje?’ Dat wist ze nog wel. ‘Dit is waarom we dat doen, net als het bedrijf van wie jij de laptop hebt gehad. Als wij een kans hebben om iets voor een ander betekenen voor iemand die het moeilijk heeft, dan is dat goed om te doen. We moeten elkaar helpen.’

De foto en het verhaal zijn gemaakt en geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.