Terwijl we vanaf de 3e etage de trap af naar beneden lopen bewonder ik de kracht en levenslust van de moeder voor me. Ze loopt niet alleen want letterlijk over haar schouder getild ligt haar dochter van 4,5 jaar. Door een lichamelijke en verstandelijke beperking is deze kleine vrouw voor alles afhankelijk van haar moeder. Eindelijk, na anderhalf jaar wachten, is er zicht op een aangepaste woning op de begane grond. Om zich goed voor te bereiden op die nieuwe plek wordt ANDERS ingeschakeld en zo ontmoet ik haar, nog in haar oude woning, begin 2023.

Van de regen in de drup
Het weigeren van een aangepaste woning die toegewezen wordt op basis van medische urgentie is niet mogelijk. Het is graag of niet en anders is je kans op een woning verkeken. Het is gevolg is dat ze ja zei tegen een prachtige woning op de begane grond maar ook tegen de 80m2 braakliggende grond die een achtertuin zou moeten voorstellen. Door de intensieve zorg die moeder haar dochter biedt is werken nu niet mogelijk en komt ze rond van een bijstandsuitkering. Financiële ruimte om deze mega tuin aan te pakken was er niet en zo beland ze van het ene, in het andere probleem.

Beleid dat beperkt
De eerste partij die we hiervoor benaderen is de Woningcorporatie zelf, Trivire in haar geval. Zij erkennen het probleem maar zijn niet verantwoordelijk voor de oplossing, zo staat het ook in haar contract. Dat is voor ons helaas geen nieuws en beide erkennen we dat het, zeker in het geval van aangepaste woningen, zo zou moeten zijn dat tuinen voor deze groep kleiner en toegankelijker zou moeten zijn. Dat gezegd hebbend zitten we nu wel met een concreet probleem, of eigenlijk vooral moeder en haar dochter.

Trivire wil wel graag een stukje van de oplossing bieden en in deze situatie is dat door bij te dragen aan een deel van de schutting zodat de tuin in ieder geval omheind wordt. Dit is echter maar een fractie van de oplossing en dus is dit een echte ANDERS vraag waarbij er zonder ondernemer ook geen zicht is op een oplossing. En die gunnen we deze dames wel.

Stap voor stap
Na een persoonlijke kennismaking wil onze partner A-Garden Groenspecialisten hier wel aan de slag, in fases. Begrijpelijk gezien de enorme oppervlakte. We prioriteren het plaatsen van de schutting waar onze partner de VEGO de materialen voor beschikbaar stelt, in samenwerking met Trivire. Deze klus kon gelukkig in 2023, kort na haar intrek in haar nieuwe woning, worden uitgevoerd. In 2024 stond de rest van de tuin op de planning. In twee fases is A-Garden Groenspecialisten aan de slag gegaan met het betegelen en aanleggen van kunstgras en borders. Het materiaal dat hiervoor nodig was is beschikbaar gesteld door de Rivierendriesprong Papendrecht B.V. en wederom de VEGO.

Lange adem wordt beloond
En nu, ruim anderhalf jaar later, is de tuin klaar. Dankbaar blikt ze terug op de geboden hulp. Ze heeft iedereen die over haar drempel kwam meer dan gastvrij onthaald met als gevolg dat haar tuin een plek was waar graag werd gewerkt. Omzien naar anderen zit er bij haar helemaal in. Sociaal als ze is had ze binnen de kortste keren contact met verschillende buren. Een prakkie, een bakkie of even een praatje, met haar vrolijke klets staat ze klaar voor wie ze kan. Zeker nu de tuin op orde is kun je echt spreken over een levensbestendige leefruimte. En de kleine dame, die kan volgend jaar met haar nieuwe rolstoel veilig rondrijden in de tuin.