Het was vorige week nog in de winkel, vertelde ze. Een vrouw zat me heel de tijd aan te kijken dus ik dacht ‘wat kijk je’. Uiteindelijk komt ze naar me toegelopen, ‘ik vind je dat u er zo mooi uitziet’. Gewoon met een kledingstukje dat ik zelf heb gemaakt van een lapje stof van een euro op de markt. ‘Dat kan ik goed, kleding maken’ vertelt de powervrouw die tegenover me zit. Die hobby lag een tijd noodgedwongen stil, dat is hoe we in contact kwamen met elkaar.
Verslechterd zicht
Als gevolg van een aneurysma zestien jaar geleden liep ze, onder andere, schade op achter het oog. Hierdoor zal ze altijd een speciale aangemeten bril moeten hebben om goed te kunnen zien. Dat laatste gaat steeds moeizamer doordat haar zicht verslechterd. TV kijken gaat niet meer, etiketten lezen ook niet en ze kan haar grootste hobby niet meer uitvoeren: werken achter het naaimachine. Een medeweker van het Sociaal Wijkteam Ambacht besluit contact op te nemen met ANDERS om de situatie te bespreken.
Horen, zien en doorpakken!
Als gevolg van schulden mag Mevrouw alleen basis verzekerd zijn en de vergoeding voor een bril valt buiten haar pakket. Ook de bijzondere bijstand wordt afgewezen omdat zij weer terug verwijzen naar de verzekering, alhoewel al duidelijk was dat daar geen oplossing te vinden is. Het bedrag dat ze kon sparen heeft ze uitgegeven aan nieuwe sloten, om de rust in huis te kunnen bewaren. Na jarenlang slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld was die rust verdrietig genoeg geen vanzelfsprekendheid. We besluiten om haar verhaal te delen met met Zuidweg Oogcontact. Zij waren direct bereid om een meting uit te voeren waardoor er een gerichte aanvraag kon worden gedaan bij Stichting Urgente Noden voor een speciale bril.
Vooruit kijken
Deze aanvraag werd na hun advies toegekend. Sinds een paar weken heeft ze haar bril op en, zo vertelde ze deze week, ze heeft vorige week voor het eerst weer een broek en een shirtje kunnen maken achter het naaimachine. Een prachtig talent om in te zetten als Pay it Forward, iets waar ze nu mee aan de slag kan gaan.
Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.