We moeten even zoeken naar de deurbel als we op huisbezoek gaan. ‘Ik heb een foto gemaakt van de flat omdat ik vaker deze vraag krijg” zegt de man als we hem bellen dat we de ingang niet kunnen vinden. Dankzij deze foto is hij snel gevonden en nemen de lift naar 4 hoog.  Meneer woont hier nog maar kort. Hij heeft een heel verslavingstraject achter de de boeg en heeft 5 jaar beschermd gewoond. Nu is hij zover dat hij zelfstandig kan wonen. Hij heeft al een echt thuis van het appartement gemaakt. Het straalt liefde uit, van teksten over liefde tot afbeeldingen aan de muur. Alleen ziet hij de zon nog niet schijnen, letterlijk dan.

Voorkomen is beter dan genezen
Het elektrische zonnescherm dat er nog hing van de vorige huurders hangt half naar beneden. ‘Ja’, zegt hij’, het zonnescherm gaat naar boven, maar ook weer naar beneden. Ik weet niet wat er mis is. Ik heb nog met een vriend geprobeerd het scherm met de hand in te draaien, maar dat lukt ook niet. Ik ben bang dat als het hard gaat waaien het scherm kapot waait en ongelukken veroorzaakt. Dan ben ik verantwoordelijk!’ Hij maakt zich terecht zorgen, want het is een scherm van bijna 4 meter breed. Meneer heeft geen financiële middelen, hij staat onder bewind. Iets waar hij dankbaar voor is noemt hij tussendoor, ‘ik hoef niet meer bang te zijn voor aanmaningen als ik mijn postvak open maak.’

Voor dit probleem kan hij de verhuurder niet inschakelen, want die zijn niet verantwoordelijk voor het zonnescherm omdat het destijds niet door hen geplaatst is. Het is duidelijk, hier moet hulp komen, anders gebeuren er inderdaad ongelukken. Gelukkig is van Dam Zonwering uit Papendrecht  bereid om langs te gaan en het probleem te verhelpen. Voor de zekerheid geven we door waar de bel van meneer zit, dan hoeven ze daar in ieder geval niet naar te zoeken. Een week later is het zonnescherm weer opgerold en is het gevaar geweken. Zoals meneer zelf zegt: ‘Bedankt! Voorkomen is beter dan genezen’.

Een goede daad
Alleen begrijpt meneer nog niet goed wat de bedoeling is van de Pay It Forward, een goede daad doen voor iemand anders. Hij verwacht een opdracht van ons. Een paar dagen later krijgen we echter een mailtje van zijn begeleider: meneer heeft vorige week hard gewerkt aan dit doel zonder het zelf door te hebben. Hij heeft meerdere dagen achter elkaar een vriend geholpen die met hernia op bed lag en van niemand steun had. Hij heeft gekookt, het huishouden gedaan en hem naar afspraken gebracht. Wat ons betreft een hele geslaagde PIF, liefde in de praktijk. Ook hier schijnt weer de zon.

 

Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Anja van Erk.

Meer van dit soort bijzondere geef-verhalen lezen?
Hou dan vooral ook onze Facebookpagina in de gaten.
Bezoek onze Facebookpagina!