Via het Sociaal Wijkteam Dordrecht zijn wij in contact gekomen met deze hardwerkende en sociale man. Hij heeft een zware tijd achter de rug. Hij heeft gezworven en probeert los te komen van (eerdere) verslavingen. Hij wil graag een stabiel leven. Onderdeel daarvan is een passende baan en daar loopt hij op vast.

Alles geprobeerd
Inmiddels is hij weer op de goede weg met een vriendin en een huurwoning. Voor deze vriendin heeft hij een andere baan genomen met regelmatige uren, om zo ook een stabieler leven te hebben. Helaas is zijn contract niet verlengd. Hij zit in de schuldsanering en is voornemens om alle schulden te vereffenen. Hij heeft zelf al veel geprobeerd om een geschikte baan te vinden: vrienden en kennissen benaderd, gesolliciteerd , CV geüpdatet.. maar het heeft helaas tot niets geleidt. En dus besluiten ze om contact op te nemen met Stichting ANDERS.

Hulp gezocht
Op onze website vind je een overzicht van betrokken ondernemers in het netwerk van ANDERS. Daar hadden ze, de hulpverlener en hulpvrager, hun blik al even over laten gaan. Ze vroegen of onze partner Slagk8 wellicht geschikt zou kunnen zijn? Direct namen wij contact op met directeur Jeroen Slagboom en gelukkig zei hij volmondig JA! Het eerste gesprek werd een week later al ingepland. Ze hebben gewerkt aan zijn presentatie, zijn CV en wat wil/kan ik. Meneer heeft zo een helder beeld gekregen van zijn wensen en ambities. Samen hebben ze naar een aantal vacatures gekeken en hierop gereageerd.

Maar dan…
Na deze kennismaking volgden naast telefonisch contact, nog twee fysieke afspraken. Tijdens dit gesprek was merkbaar dat onze hulpvrager worstelt met de vele uitdagingen die hij tegenkomt in al zijn leefgebieden. Het zoeken naar werk is niet het enige waar hij zijn energie aan kan geven en dit zorgde ervoor dat we met elkaar de vraag hebben gesteld, is hij er wel aan toe?

In de tussentijd heeft onze hulpvrager een aanrijding gehad. De gevolgen hiervan zijn groot. Hij heeft veel pijn en slaapt bijna niet. ‘De dagen duren lang’ zegt hij als ik hem bel. De tegenstand zorgt voor een terugval in zijn verslaving. Met elkaar hebben we moeten concluderen dat het vinden van werk nu niet de eerste prioriteit kan zijn. Als ik de aanvraag van destijds teruglees zie ik hoe de hulpverlener hem omschreef als  ‘een man met mogelijkheden’. Jeroen onderschrijft dat als we het traject evalueren. ‘Ik moet er niet aan denken om in zijn situatie te zitten’ benoemt hij. We concluderen dat dit traject hem zeker nieuwe inzichten heeft gegeven in hoe hij het beste tot zijn recht kan komen in een werkomgeving. Hopelijk helpt dit hem om straks een baan te vinden die past binnen de vele mogelijkheden die hij heeft.

Dit verhaal is geschreven door Michelle Buwalda en Caroline van Dijke.