Er bestaat weinig twijfel over de noodzakelijkheid van technische middelen en ict in de huidige maatschappij. De beschikbaarheid tot een mobiele telefoon, laptop en dergelijke middelen bepaald in grote mate iemands zelfredzaamheid en mogelijkheid tot participatie. Armoede en technologie gaan helaas niet goed samen. Het aanschaffen van apparatuur heeft geen prioriteit boven de huur en eten, terwijl het op de lange termijn wel tot zo veel meer kansen kan leiden. Zo ook bij Gerard die via de maatschappelijk werker van Participe bij ons aanklopte.

Gerard zit in de ziektewet. Nadat hij vele jaren voor dezelfde baas had gewerkt viel hij ziek uit. Zodanig dat hij niet meer in staat was om terug te keren in zijn functie. Hij leefde gedurende zijn ziekteperiode met zeer beperkte financiële middelen. Hij zat aan huis gekluisterd door de fysieke klachten. En verloor zo, naast zijn werk, ook zijn sociale contacten.

Nu is hij weer bijna volledig hersteld. Hij kan en wil weer werken. Maar hij is door de nasleep wel gedwongen tot een thuiswerkbaan. Alleen om aan een thuiswerkbaan te komen en dit werk uit te kunnen voeren heeft hij een goede laptop nodig. Daarvoor klopte hij bij ons aan. Gelukkig vonden wij al snel een partner die bereid was om een prachtige refurbished laptop aan te bieden!

We brachten de laptop bij Gerard langs die ons met een grote glimlach zat op te wachten. Hij was zichtbaar geraakt door het feit dat er mensen/ondernemers zijn die een stukje van hun product of dienst aan anderen willen geven. Voor hem was dit, zo noemde hij het zelf, een ‘life-changing moment’. Want met deze laptop kan hij eerst, via het STAP-budget, een opleiding gaan volgen. Ten tweede kan hij gaan solliciteren op een nieuwe baan en op de laptop aan het werk. En als laatste leidt dit voor hem tot de eerste stappen uit armoede en daarmee zijn sociale isolement. Daar droomt hij nu al van. Graag geeft hij zelf een stukje van zijn tijd terug aan zijn buurvrouw, die hij helpt met de boodschappen en het uitlaten van de hond.


De namen in dit artikel zijn niet de echte namen.