Alles in haar houding zegt: help mij

Eind juni 2018 was het toen we de hulpvraag binnenkregen via de thuisbegeleider, medewerker bij Vivenz Zwijndrecht. Kort daarop volgde een huisbezoek bij haar cliënte, een jonge moeder. Toen de deur voor me werd open gedaan werd ik voorgegaan naar de woonkamer. Het zweet stond me direct op het voorhoofd, met een blik op de thermostaat zie ik dat het 35 graden is. We gaan zitten en de hulpverlener zet de TV wat zachter. Ik word keurig te woord gestaan maar ik hoor de moedeloosheid in haar stem. Als ik naar haar kijk valt het me op hoe alles in haar houding zegt ‘help mij’.

Ik ben bang
Door de kamer dwarrelt haar dochter van 1 jaar, een lieverd. Vanuit mijn ooghoek komt ze aanlopen met, wat het lijkt, een kleurplaat. Als ik mijn hoofd wat verder draai zie ik dat het een stuk behang is, compleet met wat resten stucwerk. ‘We hebben wat vochtproblemen gehad’ merkt haar moeder op. Gelukkig is de woningstichting hiervoor inmiddels langs geweest en hebben ze wat aanpassingen gedaan. Hopelijk met effect.

Ze vertelt eigenlijk emotieloos over haar situatie. Gevlucht bij haar ex-vriend vandaan en nu inmiddels een half jaar in de nieuwe woning. Door trauma’s blijft ze graag binnen de veilige muren van haar huis. Als ik vraag wat Stichting ANDERS voor haar kan betekenen geeft ze als prioriteit aan: de schutting. Afgelopen winter is haar schutting omgevallen en één stuk is afgebroken. Zelf is ze al aan de slag gegaan met het onkruid zodat de tuin ieder geval begaanbaar is. Het is voorgekomen dat ze ’s nachts ongewenst bezoek heeft gehad via tuin en dit geeft veel onrust in het donker. ‘Bij elk geluid wat ik ‘s nachts hoor ben ik bang’. Haar vraag is duidelijk, een afgesloten tuin heeft prioriteit.

Noodzaak
Als we terug naar binnen lopen vraag ik naar de warmte in de woning. De woningstichting biedt geen zonwering aan wordt me verteld. In korte tijd staat het zweet mij echter al lang niet meer alleen op het voorhoofd. Ik bedenk me hoeveel tijd zij, gebonden door angst, doorbrengt in huis ongeacht de temperatuur. Ik ga weg zonder iets te beloven maar voel de noodzaak om na te gaan of we wellicht ook hier iets in kunnen betekenen.

Met elkaar
Naast de hulp via Stichting ANDERS krijgt ze inmiddels ook ondersteuning vanuit HomeStart. Een vrijwilliger komt dan thuis om opvoed- en gezinsondersteuning te bieden. Daarnaast zal ze binnenkort starten met therapie om samen met een professionele hulpverlener aan de slag te gaan met haar trauma’s. Er is gekeken of er vrijwilligersorganisaties in Zwijndrecht zijn die iets kunnen betekenen in de hulpvragen maar omdat de vragen voor hen te groot en complex zijn gaan we op zoek naar partners.

Als we bellen naar van Dam Zonwering willen zij graag meehelpen om de temperatuur wat draaglijker te krijgen de woning. Ze maken haar blij met een zonnescherm en, met effect, want vertelt ze ‘dit maakt echt een groot verschil’. Vervolgens bellen we A-Garden om mee te denken over een oplossing voor de tuin. Zij besluiten een schuttingdeel en nieuwe deur met slot te geven zodat de tuin weer dicht en afsluitbaar is. ‘Rust, dat geeft het me’ laat onze hulpvraagster weten.

Wist jij dat je tegenwoordig ook je verjaardag ANDERS kunt vieren?
Meld jezelf aan en zet rond je verjaardag iemand in kwetsbare omstandigheden in het zonnetje!
Klik hier om ook jouw verjaardag ANDERS te vieren!